Dones en comunicació

Dones palestinas amb vídeos cameras


 

L’any 2.000 es produeix l’esclat de l’anomenada Segona Intifada als Territoris Ocupats Palestins com a resposta a l’abús i l’incompliment dels Acords de Pau d’Oslo per part del govern israelià a. Des d’aleshores la situació de control militar i impossibilitat quasi total de moviments de la població palestina i la radicalització militarista del govern israelià ha portat a una situació de total colonització dels Territoris Palestins.

En aquest context, ACSUR-Las Segovias inicia el seu treball als Territoris Ocupats de Palestina l’any 2003 amb una clara línia de suport als processos d’empoderament i desenvolupament social de la seva població, i a Israel amb el suport al desenvolupament social de la marginada població àrab.

L’impacte de l’ocupació ha afectat tots i cada un dels aspectes de la vida social, cultural, política i econòmica dels palestins i les palestines. Així al febrer del 2005 la Palestinian Audio-Visual Project va portar a terme un informe on analitzava diversos aspectes i on extreu les següents conclusions de l’estat del sector audiovisual des de l’esclat de la Segona Intifada:

-   Existència d’un alt nombre de directors en comparació a la poca qualificació dels tècnics, i la poca presència de dones.

-   Necessitat urgent de capacitació professional i especialització.

-   Escassetat de fons, ja sigui privats o púbics, i manca d’ajut internacional.

-   Manca d’un circuit de distribució de la producció, problema que ja ve dels anys 80, i impossibilitat de distribució internacional, fins i tot de produccions amb premis internacionals.

Així mateix, les dones als mitjans palestins són exclusivament presentades com a víctimes de la Intifada, amb imatges de plors i crits, per la pèrdua dels seus marits i/o fills. Aquesta és una visió molt parcial de la realitat, que no queda compensada per la presentació dels altres efectes de l’ocupació i de la guerra. De fet, des de l’inici de la Intifada el 2000, les dones palestines no només han estat víctimes de l’increment de la violència sinó que en molts casos ha augmentat el seu tancament domiciliar degut a l’assassinat o a l’empresonament dels homes de la família.

Altres accions de l’ocupació com les restriccions dels moviments per causa dels tancaments militars, o la construcció del mur de l’apartheid, incrementen encara més els efectes: atur, frustració i pressió. Això ha suposat un augment espectacular de la violència contra les dones. I, front a això, els mitjans no han donat una informació de resposta al deteriorament de la vida de les dones palestines.

En aquest context i tenint en compte les carències existents, hi ha una gran oportunitat d’utilitzar els mitjans com a eina per donar a les dones una veu social i contribuir a transformar el seu paper a la seva societat.

Es tracta d’un procés lent, d’anar oferint programes de qualitat i tractats per personal preparat sobre temes de dones, que promoguin els debats i, conseqüentment, el pensament crític vers la situació de la dona i que presentin les seves experiències front l’ocupació i l’aïllament. Existeixen ja models a Palestina d’aquesta situació i de la lluita pel canvi, i cal presentar-los als mitjans amb la veu adequada.

De totes formes i malgrat la greu situació sota la que ha de viure el poble palestí, els moviments socials segueixen la seva lluita per a reivindicar els seus drets com a poble; prova d’aquesta mobilització és l’organització TAM Women, Media and Development (Tanmiyet wa iAâlam al Mar’ah). TAM es va formar el 2004 amb l’objectiu de promoure l’empoderament de les dones palestines i crear sensibilització sobre temes de gènere en la societat palestina, a través dels mitjans de comunicació com a mètode.

Així, TAM treballa en tallers audiovisuals per dones o de formació per formadores, fins a la difusió en els mitjans i en les empreses audiovisuals dels temes relacionats amb gènere i el seu treball, o en la inserció de dones dins dels mitjans audiovisuals. Ara mateix, TAM té relació amb 8 cadenes de TV locals així com també forma part d’una xarxa de mitjans d’Orient Pròxim.

La relació entre TAM i ACSUR va sorgir veient la necessitat d’utilitzar els mitjans de comunicació com una estratègia d’empoderament de les dones palestines; i així la relació es va concretar a través del projecte “PROMOCIÓ DEL PAPER I LA VEU DE LES DONES PALESTINES EN ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ”.

Aquesta acció pretén reforçar el paper de la dona en la construcció de la societat civil palestina i en els processos de construcció de pau. Per això, es promou la seva participació i la inclusió de la seva veu en els mitjans de comunicació, tant creant eines d’aprenentatge del llenguatge audiovisual i el seu ús en sistemes de creació col·lectius i participatius (el que s’anomena “Vídeo Participatiu”), com fomentant la capacitació de formadores que puguin estendre l’aprenentatge dels mitjans, com promovent la creació de centres d’aprenentatge audiovisual.

L’esmenat projecte es centra en tres tipus d’activitats:

-  La posada en marxa d’un centre estable de formació audiovisual a Betlem per a dones, basat en processos de vídeo participatiu. Es dotarà el centre d’estructura tècnica per iniciar les activitats, de personal estable i es formarà personal per al seu funcionament.

-  La realització de dos tallers a l’Àrea Nord de Palestina: a Nablus, un curs de formació de Vídeo Participatiu per 12 dones, i a Nablus, Jenin, Qalquilia i Tulkarem, un taller per 8 dones de Formació per Formadores.

-  La difusió en mitjans de comunicació dels tallers, els continguts i la promoció professional de les dones formades, a través de la creació de 4 vídeos documentals dels tallers, i d’activitats de difusió (dossiers, jornada de presentació, seguiment continuat, etc).

Amb les activitats d’aquest projecte es promou una visió participativa i activa de les dones, impulsant la discussió sobre temes de gènere (igualtat, violència domèstica, abús sexual, etc.) perquè formin part dels continguts dels mitjans de comunicació.

Fins ara, s’ha realitzat el primer taller de formació durant el mes de març del 2006 a la seu de TAM a Bethlehem. Varen participar 8 dones de diferents ciutats del West Bank (2 de Nablus, 2 de Tulkarem, 2 de Jenin, 1 de Bethlehem i 1 de Jerusalem), d’edats compreses entre els 20 i 25 anys.

L’objectiu principal del taller ha estat que les participants arribin a ser formadores, o assistents de formadores. Per tant, al mateix temps que varen adquirir els coneixements adequats sobre llenguatge i tècnica audiovisual, varen aprendre el valor dels exercicis, el valor del joc i del treball en equip. També es va dirigir la seva atenció cap al paper de la formadora i la manera que aquesta té d’avaluar la feina de les participants.

Finançador: Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament (convocatòria 2005 - Construcció de Pau)

Import finançat: 45.000,00€

Fuente: ACSUR-Catalunya

Juny 200610 juliol 2006 ......... Nedstat Basic - Web site estadísticas gratuito Lloc Web fet amb l'SPIP